İnsan omurgasına yandan bakıldığında sırt bölgesinde dışarıya doğru hafif bir eğim , bel bölgesinde ise hafif içeriye doğru bir eğim mevcuttur. Sırt bölgesinde eğimin normal derecelerin (40 derece üzeri) üzerine çıkması kifoz (kamburluk) olarak tanımlanır. Kifoz ile skolyoz aynı anda görülebilir.
Kifozun değerlendirilmesinde ayrıntılı fizik muayene ilk adımdır. Ayakta çekilen omurga filmleri üzerinde yapılan değerlendirmeler genellikle yeterli olur. Ancak daha ayrıntılı incelenme için manyetik rezonans (MR) veya bilgisayarlı tomografi gerekebilir. Skolyozda olduğu gibi kifozun da değişik tipleri mevcuttur.
POSTURAL KİFOZ
Duruş bozukluğuna bağlı gelişen kifozdur. Bu durumda hasta istediğinde veya uyarıldığında kendi vücudunu dik pozisyona getirebilmektedir. Bir süre sonra tekrar eski duruş bozukluğuna geri döner. Postürel kifozun en önemli sebebi sırt ve bel kaslarının yeterli dayanıklılığa sahip olmamasıdır.
Bu durumu düzeltmek için çocukların günlük hayatlarındaki oturma pozisyonlarına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca düzenli sportif faaliyetlerde bulunan çocuklarda sırt ve bel kasları daha güçlü olacağından duruş bozukluğu daha az görülecektir. Duruş bozukluğuna bağlı kifoz için cerrahi tedavi gerekmez. Ancak şüphe duyulduğu durumlarda bir omurga cerrahisi uzmanına başvurulmalıdır.
YAPISAL KİFOZ
Yapısal kifozun en önemli özelliği istenildiği durumda dahi duruşun düzeltilememesidir. Yapısal kifozun özel adı SCHEUERMANN kifozudur.
Omurların ön kısmının büyümesinde yavaşlama nedeni ile kama şekline gelmesi ile oluşur. Bu tip kifoz sırt bölgesinde veya sırt ile bel bölgesinin kesişme noktasında görülür.
DOĞUMSAL (KONJENİTAL) SKOLYOZ
Anne karnında omurga segmentlerinin oluşmasında veya ayrışmasında yetersizlik olduğunda görülür. Yapısal kifoz gibi dik durmaya çalışarak düzeltilemez. Genellikle daha keskin açılı bir eğrilik görülür.
KİFOZA NEDEN OLAN DİĞER DURUMLAR
- kemik enfeksiyonları
- omurga travmaları
- metabolik kemik hastalıkları
- tümörler